Friday, October 29, 2010

KAU

kalah..
kau kalah lagi..
pada hawa nafsu yang menggila..
pada hasutan tipu daya..

kau lemah
tapi patutkah kelemahan itu memimpinmu ke arah kemungkaran??
mengapa tidak kau menguatkan,
tidak kau lawan gelora hawa yang datang menyerang??

kau langgar janjimu
hanya utk memuaskan secebis gelodak perasaan..
mengapa hatimu tidak kau tahan
supaya dosa dapat kau hindarkan..

kau ingin mencintai KHALIQ-mu..
tapi mengapa kakimu beralih dari landasan-NYA,
mengapa kau ikuti jua bisikan halus syaitan durjana??

telah diwahyukan kepada Rasul dalam Kitabullah
Iblis itu hanya menghasut..
mengajak pada taghut..
namun tahukah kau..
kau yang mendengar hasutan itu,
mengamalkannya dalam kehidupanmu,
maka dosa akan dibebankan padamu!

Iblis berlepas diri darimu..
tersenyum gembira..
mengapa kau ikuti juga dia yang telah sedia sesat dan hina?!!

ya,kau menangis keinsafan saat ini
namun mengapa dosamu bertambah keesokan?
itu sahajakah yang mampu kau lakukan?
menginsafi tapi tidak mengatasi?

sedar..insaf..
apa maknaya jika hanya semalam
sedar..insaf..
kau tahu makna sebenarnya??

apa yang kau inginkan,
apa yang terlintas di fikiranmu
wahai keporanakan Adam?

atau kau tidak berfikir apa2 pun...
hanya menerjah dan melangkah
dengan matamu tertutup,
hatimu juga..

jika begitu..
hati kau berpenyakit..
penuh nanah dan kudis-kudis..
hingga kau tidak bisa bermujahadah
hingga kau lemah selemah-lemah..

mengapa tidak kau cari penawarnya
mengapa tidak kau bertemu  perawatnya..
mengapa tidak kau berusaha supaya ia sihat kembali..

atau ia tidak pernah sihat?
selalu saja sakit maka kau sudah tidak anggapnya sebagai satu penyakit

ahh,
kau buntu sekarang
tidak tahu bagaimana hatimu dapat kau ubat..
tidak tahu arah kehidupanmu
tidak tahu paksi pendirianmu
kau memang sedang menghadapi masalah yang besar!!

maka pilihan yang kau ada sekarang cuma
kembali pada Rabb-mu..
mintalah penawar darinya..
mintalah pedoman darinya..
bersujudlah..memohonlah dengan jiwa hamba..

moga kau tertunjuk dan terarah pada
jalan yang diredhai-NYA..



~QALAM QALBU~

Thursday, October 28, 2010

فـصبر جميل

Kepala pusing..Berpinar2 macam gasing..
Berdenyut2..berkerenyuk2..dan bermacam2 'ber' lagi
Ini semua akibat repeated cooling n thawing dari mudarrag arab..huhu

Nak study macam x larat..
(tp larat plak nak update blog ye..)
Sabar mal,sabar...
Baru sakit kepala...
Belum hilang kepala..
Baru kepala pusing..gasing pusing x rungut ape pon..

Semalam kan da baca kisah Nabi Yaakub dan Nabi Yusuf..
Sabarnya Nabi Yaakub bila anak2 de yg nakal tu bgtw baginda
berita palsu yang Nabi Yusuf anaknya,telah dimakan serigala..
Kata2 baginda:-
"..فـصبر جميل "

Waaahhhh..
rasenya masih..
xmampu nak jadi sabar macam Nabi Yaakub..
xmampu nak sabar macam Nabi Ayub bila ditimpa penyakit kronik..
xmampu nak jadi sesabar Nabi Nuh yang berdakwah lama tapi pengikut sikit..
xmampu nak jadi setenang Nabi Ismail bila diberitahu yang ayah baginda nak sembelih diri baginda..
xmampu nak jadi sabar macam Nabi2 yang lain...

yelah.dorangkan Nabi..
-->patutkah alasan ini digunakan..??
mestilah x..
sabar bukan kerana baginda seorang Nabi..
sabar kerana dari sabar tu tercetusnya sesuatu yang indah..
sabar itu untuk semua..
tiada pilih kasih..
tidak mengikut darjat..

sabar bukan jalan terakhir..
tapi adalah permulaan suatu perjalanan..

..فـصبر جميل
Sabar itu tidak indah..
Ia menyakitkan..
membuatkan dada sempit dan sesak..
menyeksakan jiwa raga..
pendek kata..
Sabar itu bukan sesuatu yang indah..

Yang indah itu ialah apa yang lahir dari sabar..

Kita sabar tunggu ayam masak..
sebab ayam yang da masak tu lagi sedap dari ayam mentah..
dan lebih selamat dan lebih berkhasiat..
walaupon berdegang-degung dapur..
walaupon peluh sebaldi dah badan tu..
walaupon segala macam bau dah bercampur2 kat baju..

Kita sabar stay up sampai larut malam
xcukup tidur mata sembap,ngantuk dalam kelas..
sebab bila dapat result hebat kite rase happy..rase seronok..

Kita sabar berdakwah
sebab dgn dakwah, kita semakin dekat dgn Rabb kite..
kita rase seronok bila Islam jadi a way of life..
kita seronok bila dgr kat akhirat tanggungjawab da lepas..
kita rasa best bila kita da buat sunnah Rasulullah yang terbesar..
Kita seronok bila kita tahu akan dapat syurga (insyaALLAH)..
etc etc..

Kene gak sabar..
Tarik nafas panjang3..
biao sampai semua udara habis pon xpe..
asalkan bekalan oksigen cukup utk otak..
so that dapat berfikir dengan waras..
dapat berfikir kebaikan bersabar..

Sabar ini utk diaplikasikan dalam semua situasi,masa dan tempat..
Masa pak arab buat sesuatu yang annoying..
Masa org tuduh sesuatu yang x betul..
Masa nak pergi berdakwah...
Masa nak study walaupun kepala macam nak tercabut..
Masa xdapat result yang kite nak..

Setiap yang berlaku ada hikmahnya..
(kenapa ayat nie kat sini..gasakla..)

"Schools of fish come to those who wait patiently; if the big ones don't come, the little ones will.."

"One who cannot be patient for a moment will have days and months of trouble.."

"Lack of patience in small matters can create havoc in great ones.."

"Patience and tenacity are worth more than twice their weight of cleverness.."



~to all my frenz..
study well..
semoga kesabaran kita diredhai ALLAH..

p/s- isi agak berterabur...
kepala serabut punye pasal.tapi nak update blog gak..

Monday, October 25, 2010

الحمدلله على كل حال

24 oktober 2010

tak kireee...
nak gak lepas tension kat sini...

T.T
sangat tension duduk di kelas harini...
xkirela practical ataupon lecture..
rase nak menanges..
huhuuuu....
satu hapak pon xpaham...
nilah baru rase tension dok kat kelas arab...
waaaarrrrrrrggggggghhhhhhhh!!!!!

juz like me ;p
xpe2...
relax..
take deep breath..
xkanla ALLAH nak bagi yg xbaik kat hamba-NYA kan..
nonsense..

mungkin ALLAH bg peluang ni supaya muhasabah diri balik..
cukup sabar x menghadapi ketentuan-NYA..
cukup bersyukur x dengan apa yang dikurniakan..

tadi masa lecture,lecterur tu ade citer sesuatu yang best..
of course saya xpaham..
tapi saya ada translator xrasmi..
M.I.L.A.H..
(rasenya asek bergantung pd milah je..
kene buat sesuatu ni supaya jadi independent)

huhu the story was like this..

ade seorang doktor..xpasti kat mana..
bile ade kesusahan..
 dan org tanya dia okey ke x..
jawapan dia cume..
ALHAMDULILLAH..
x kire la dia okey ke x..
yang meniti di bibirnya ialah..
ALHAMDULILLAH..
tiada rungutan..
tiada keluhan..
kalaupon dia agak x okey..
dia akan diam sekejap..
lalu mengucapkan..
ALHAMDULILLAH..
ALHAMDULILLAH...

saya mungkin belum mampu nak jadi macam ni..
mmg akan ada keluhan yg keluar dr bibir 'mungil' ini bila rasa susah sikit...
masih ada mulut itik yang terhasil bile xpuas hati..
masih nak merungut even dalam hati..
masih banyak lagi kelemahan..
tapi..
tapi..
x mustahil saya akan jadi macam doktor tadi..
x mustahil..

ni kan teguran dari ALLAH secara xlangsung..
sebab ALLAH nak..
dalam semua situasi, saya cume akan ucap..
ALHAMDULILLAH...
no sigh..no moan..no groan..
kerana ALLAH sayangkan saya..
kerana DIA kasihkan saya..
(hambaNYA yang ntah hape2 ni..)
sebab tu DIA bagi teguran sedas
yang baru je saya teringat..
xkesahla..
mmg ALLAH nak saya ambil pengajaran..
da lupe pon boleh ingat balik..

org kata, "ujian di titik kelemahan.."
yea,truly madly deeply true..
andai katala diri ini terer memahami dan bercommunicate dlm arabic 'ammi,
tentu ini bukan satu masalah..

tapi xpelah..
learn step by step la..
a baby doesn't walk in instant..
maggi instant pon xjadi kalo xletak air panas dulu..
hahaha nice analogy amal!

way to go utk mantopkan arab 'ammi...
~rajen2la bercakap..jgn jadi patung mata melilau..



Saturday, October 23, 2010

10 minutes..

Bismillahirrahmanirrahim...
Wahai diri yang bernafas melalui kasih sayang dan belas kasihan Rabb-nya...

Demi masa..
Sesungguhnya manusia dalam kerugian..
Kecuali orang2 yang beriman dan beramal saleh,
serta yang berpesan2 dgn kebenaran dan berpesan2 dgn kesabaran..

(surah Al-'asr:1-3)

10 minutes..
ape2 je buleh jadi..
xkira dimana kite berada..
Malaysia.
Mesir.
UK.
Ireland.
or whatever country is.



Xperlu berada di Sarajevo atau Palestin..
Xperlu berada di Iraq, Afghanistan,etc etc...
only to find out how precious time is..

Kerana masa begitu berharga..
Kerana masa sesuatu yang sangat penting..
Kerana masa itu amat besar nilainya..
ALLAH bersumpah dengan masa didalam kitab-NYA..

Diriwayatkan daripada Hasan al-Basri bahawa beliau berkata:

"Di antara tanda2 ALLAH berpaling dari seseorang ialah ALLAH menjadikan kesibukannya pada perkara yang tidak berkenaan pada dirinya..."

Nah kawan2..
jangan kita membazirkan masa dgn sesuatu yg tiada nilai..
jangan rosakkan nilai masa dgn perbuatan kita..
jangan palitkan sesuatu yang bukan pada tempatnya pada masa kite..
even for ten minutes..
even for ten seconds..
even for a breathe we take..

Terlalu banyak tugas yang perlu kita lakukan..
Terlalu banyak tanggungjawab yang mesti dilaksanakan..
Terlalu banyak amanah yang wajib ditunaikan..
Terlalu banyak..
Terlalu...sangat... TT_TT

Ini khusus utk diriku..
Ini khusus utk sahabat yang sama2 berjuang dgnku..
Ini khusus utk siapa jua yang ingin menegakkan Islam..
Ini khusus utk mereka yang suka mendekatkan diri kepada ALLAH...

Thursday, October 21, 2010

Favourite song..

One of the favorite song:- 
Antara dua cinta

Selamat mendengar~

Monday, October 11, 2010

DIAGNOSIS

Salamuun salaaaamm..
selamat datang ke blog ini...
ni blog yg baru je dibuat last week..
blog yg lama yg xde hadaf tu mmg da deactivate...hahaha

hmm da masuk minggu keempat masuk kuliah dan secara rasminya dah 3 hari kot join kelas budak2 arab..
sumthing new yang ALLAH bagi..and already seen hikmahnye yg banyak sangat3...

Just nak story sesuatu yg best utk entry pertama ni..
Sesuatu yg ade nilai pengajaran yg tersendiri...kot...

Tadila,masa nak tunggu lecturer masuk kelas..borak2la sket ngan milah kan..
As she's the only friend I can chat with w/o language barrier..
well,it is about ke'stagnant'an diri dalam 'bekerja' nie...
No one like stagnant...sume org suke bergerak ke hadapan,rite?

diagnosis punye diagnosis..adelah dalam setengah jam...
pusing sana pusing sini..
masuk semak sana,masuk lorong sini..
korek2 hati  dalam setengah inci depth...
OH!
oh oh oh...
i've got the conclusion..
a very2 shocking one..
something yg xpernah terlintas di pemikiran ini..(ye ke?)
u know the main problem of my problem is....???

Kesimpulan yang Milah buat ialah:-
  • Amal suke 'comfort zone' sendiri
  • Amal terlalu banyak fikir yang bukan2...

See,i've got the prove yg inilah ape yg Milah diagnosis about my problemz berdasarkan history2 yg diambil..hehehe


Ni diagnosis yang Milah buat...huhu

Hmm lepas da dapat details penyakit yang bertenggek dalam diri dan jiwa ini..
So dengarla jenis2 treatment yang  bule diambil..
antaranye...DOA...
banyak gakla Milah membebel..oppz not membebel..tapi bg nasihat..
the very precious one..
the guidance one..
sumenye ade dalam Al-Quran..bukan sekadar kalam yg sia2...
Dan insyaALLAH,treatment plan bule la dimulakan secepat yang mungkin....
without any delay!

Huhu nak katenye kat sini..

It's really important la utk kite diagnosis ape2 je masalah kite hingga ke akar umbi, dalam dakwah ke,dalam pelajaran ke atau in whatever field pon..
so that bile kte da tw detail about the penyakit...,predisposing factor ke,risk factor ke,etiology ke,course,complication, or etc etc....
kite bule buat prevention plan utk mengatasi the future disease...
or if da ade penyakit tu, bule la buat treatment plan..prescribela ape2 ubat yg patut..

hahaha  it's nice utk umat ade dukturah yg bole diagnosis bukan setakat masalah luaran, malah dalaman juge kan?..just like Milah...
Jom jadi dukturah umat yang arif dalam sume bidang!

Ohho the treatment...
ia berbalik kpd diri kite sendiri..xnak berubat sendiri cari susah,jangan salahkan yg lain..

oh oh..i dont want to say but i must say it..
the story has end here..hope you get the moral of the story..xlah tangan yg menaip, otak yg berfikir ni buat keje dgn sia2...




p/s: lepas ni bulela ramai2 gi jumpe milah utk diagnose masalah2 yg berkait..
        milah plak,bule bukak klinik diagnose special case pasni...hahaha